• image description
  • image description
  • image description
  • image description
THE WIND AND WAVES ARE ALWAYS ON THE SIDE OF THE ABLEST NAVIGATORS
You are here > news > news detail

Global Wind Energy News

Oct 21, 2014

Stroomkabel Luchterduinen veilig in de zeebodem


Noordwijk aan Zee - De stroomkabel naar Luchterduinen is uitgerold en ligt op de zeebodem. Kabellegrobot de Trenchformer graaft hem nu minimaal een meter in. 

Begeleid door het kabellegschip of een hulpbootje rijdt de robotwagen sinds vorige week woensdag met een maximumsnelheid van 40 meter per uur over de bodem van de Noordzee en graaft de kabel in. Met hoge druk spuit hij water in de zandbodem, zodat die plaatselijk verweekt en de kabel onder zijn eigen gewicht naar de gewenste diepte zakt.

De operatie start met het op een zandbank zetten van de Ndurance, een schip van onderaannemer VBMS, dat de ruim 25 kilometer lange kabel aan boord heeft. Bij zonsopkomst positioneert de kapitein zijn schip boven een zandbank een paar honderd meter van het strand. Het is eb en naarmate het zeewater verder zakt en de Ndurance haar ballasttanks volpompt, nestelt het vaartuig met zijn vlakke buik zich vaster op het zand. Of het daar twee of drie tijcycli blijft liggen, is op dat moment nog niet precies duidelijk. Het hangt er vanaf hoe snel alles verloopt, iets wat altijd ongewis in de offshore.

Dan gaat de Trenchformer te water. Stapvoets rijdt hij over de bodem naar het strand. Eerst verraadt alleen een hoge antenne voor de navigatie de aanwezigheid van het merkwaardige voertuig, dan komt een gele buis boven water, totdat ook het zwarte rupsonderstel zichtbaar wordt en de robot het strand op rijdt.

Jan Buurmeijer van hoofdaannemer Van Oord wijst op het mes dat de Trenchformer achter zich aantrekt en ruim 3 meter in de bodem kan snijden. “Dat lukt vooral doordat het compleet is bezet met spuitmonden, waar met een druk van ruim 5 bar water uit stroomt. De eerste 3 kilometer, waar de bodem sterk in beweging is, wordt hij 3 meter ingegraven. Daarna volstaat een diepte van ruim 1 meter. Veilig voor ankers, sleepnetten en wat er verder maar over de zeebodem schraapt.”

Het eerste deel van het tracé is het lastigst, want dan staat er te weinig water boven de robot om voldoende waterdruk te kunnen opbouwen. Hij moet worden gevoed met een waterleiding die op het strand is gemonteerd en nu in zee gevaren wordt. De besturing van de Trenchformer vindt die eerste paar honderd meter niet vanaf de Ndurance plaats, maar vanaf de wal. Daarvoor moeten leidingen worden omgelegd. Ook moet de stroomkabel nog uitgelierd worden.

’s Morgens vroeg heeft een bootje een voorloopkabel overgevaren. Daarmee is een trekkabel naar het strand getrokken, die de eigenlijke kabel weer moet overbrengen. Ook een operatie op zich.

De dagjesmensen, die zich achter dranghekken hebben verzameld, wachten er niet op. Na een half uurtje turen naar een schouwspel waarin ogenschijnlijk weinig gebeurt, lopen velen verder. Zo niet Johan van Wijland, directeur van Van Oord Offshore Wind Projects die tussen de toeristen staat. Tevreden kijkt hij toe hoe de operatie zich voltrekt en hoe het weer meewerkt. Het gewenste venster van 72 uur weinig golflsag om de operatie goed door de branding te helpen, doet zich royaal voor. Het weer is zo mooi en de lucht zo helder, dat aan de horizon zelfs de Aeolus zichtbaar is die de laatste monopiles inheit. Volgend jaar kan het nieuwe hefschip aan het werk voor park Gemini boven Schiermonnikoog. Maar daarna valt er waarschijnlijk een akelig gat in de planning. Van Wijland kan niet nalaten nog eens zijn ongenoegen te uiten over die rare manoeuvre van minister Kamp eind vorige maand toen hij plotseling de subsidie voor offshore windenergie stopzette en de vergunning voor Q4 introk. Dat park zouden Eneco en Van Oord ook samen realiseren. “Er dreigt nu zomaar een gat van twee jaar te ontstaan in de ontwikkeling van windmolenparken voor de Nederlandse kust en het is maar de vraag of het kabinet de afspraken uit het Energieakkoord nog haalt. Dat bederft wel het plezier waarmee ik deze bijzondere operatie aanschouw.”

Dan moet ook Van Wijland er vandoor. Uiteindelijk wordt pas om tien uur ’s avonds de stroomkabel met lieren het strand op getrokken. Van Wijland is achteraf blij dat hij daar niet op heeft gewacht. En pas de volgende morgen zet de Trenchformer koers richting zee om de kabel in te graven. De Ndurance brengt uiteindelijk zelfs vijf tijcycli op de zandbank door. De Trenchformer is nog wel een paar weken onderweg. “Maar dan weet je ook zeker dat die kabel veilig in de bodem ligt.

Bron: http://www.cobouw.nl/nieuws/duurzaamheid/2014/10/21/stroomkabel-veilig-in-de-zeebodem

Register for our newsletter by e-mail